Psykologi göra så kommer människor att kunna uppleva

Psykologi handlar om kunskapen om att förstå hur människan tänker, känner och agerar. Psykologins historia har varit kort och började på 1800-talet och flera perspektiv har blivit kända. Psykologi är en vetenskap, precis som alla vetenskapliga ämnen. Det innebär att vi ska ha empirisk forskning inom psykologi. Empirisk forskning är en metod som används baserat på experiment eller observationer. Sigmund Freud hade det mest kraftfulla perspektiv som han kallade psykoanalys.

Tanken med psykoanalys är tron att alla har medvetslösa tankar, känslor, önskningar och minnen. Freud trodde att människor kunde botas genom att göra medvetna om sina medvetslösa tankar och genom att göra så kommer människor att kunna uppleva katarsis och få insikt i deras nuvarande tillstånd i sitt sinne. Med denna process, kommer människor att kunna bli botade från sina psykiska problem.

Best services for writing your paper according to Trustpilot

Premium Partner
From $18.00 per page
4,8 / 5
4,80
Writers Experience
4,80
Delivery
4,90
Support
4,70
Price
Recommended Service
From $13.90 per page
4,6 / 5
4,70
Writers Experience
4,70
Delivery
4,60
Support
4,60
Price
From $20.00 per page
4,5 / 5
4,80
Writers Experience
4,50
Delivery
4,40
Support
4,10
Price
* All Partners were chosen among 50+ writing services by our Customer Satisfaction Team

Freud trodde också att utvecklingen av personlighet påverkas av händelser från när någon är barn. Sigmund Freud trodde också att det mänskliga sinnet har tre element; Detet, Överjaget och Jaget. Detet har att göra med sexuella och aggressiva enheter. Överjaget fungerar som moralisk vägledning om hur människan ska uppföra sig och Jaget medlar mellan verklighet mellan detet och Överjaget.

frenologi är en annan idé som utvecklats av Franz Joseph Gall. Det handlar om det mänskliga huvudets form som är ett sätt i våra personligheter. Man trodde att genom att undersöka formen på huvudet eller skallen kan vi upptäcka hjärnans utveckling som ansvarar för våra olika intellektuella och karakteristiska egenskaper som tillhör en person.

När samhällsutvecklingen sker, får samhället mer resurser för att undersöka mänskliga beteenden och få en bättre förståelse. Nu finns det flera sätt att bota en psykologisk sjukdom. Till exempel, när depression har blivit mer i samhället, kommer forskare i psykologi att hitta en lösning på problemet och samhället kommer att kunna forma det. Psykologins historia gjorde samhället mer utvecklande. Om inte för all forskning kunde samhället inte ha gjort framsteg i utvecklingen.

Folket vet hur man agerar på grund av de värden som finns i forskningen. Vardagspsykologi hjälper en person att ha frihet i sina behandlingar utan negativa effekter på den behandlade personen. Vardagspsykologi är också viktig eftersom det används för att studera olika typer av psykisk sjukdom och också för att bättre förstå dem som lider av neurologiska störningar. Med vardaglig psykologi kan vi lära oss och förstå oss själva och känna till orsakerna till vårt eget beteende.2.

Klassisk betingning är en typ av lärande som kontrollerar att få ny information eller beteende genom associeringsprocessen. Det upptäcktes av Ivan Pavlov en ryska. Han hade ett experiment och förstod att när han gav sin hund mat att äta, observerade han noggrant saliven som hunden producerar. Hunden fortsatte att ha saliv när de hörde honom komma. Man kan säga att maten är obetingad stimulus för att utlösa en reflex.

Reflexen är att du inte behöver lära dig salivera, du gör det bara. Reflexen är obetingad respons. Obetingad kan man säga att det inte är lärt. Men när klockan introduceras i scenen blir den en neutralt stimuli, men blir en betingat stimuli när hundarna lär sig att klockan betyder mat. Efter att ha testat hypotesen och det var korrekt uppfann han teorins klassiska betingning. Klassiskt betingning har olika typer av stimuli och respons.

De kan vara betingad eller obetingad. Stimuli är allt som stimulerar en organisms sinnen och respons är allt som direkt kan bidra till att organismen är relaterad till stimuli. Här är exempel på obetingad stimuli och respons:När ett barn hör ett högt ljud och barnet blir rädd och vinden blåser ett föremål in i någons öga och personen blinkar ögonen. Stimulansresponsmönstren kommer att se ut så här; Det höga ljudet som barnet hör (obetingad stimulans) kommer att göra barnet väldigt rädda (obetingad respons).

När det blåser något i ögonen (obetingad stimuli) som gör ögonen att blinka (obetingad respons). För att en betingning ska ske måste en neutralt stimuli hittas. En neutralt stimuli normalt inte leder till någon respons, men om det inträffar många gånger är den neutrala stimuli betingad. Högt ljud (obetingat stimuli) plus en råtta (neutralt stimuli) leder till rädsla (obetingad respons). Den neutrala stimulansen (råtta) är nu betingad. Vi kan säga att det är nu betingad stimuli.

Den neutrala stimulansen ledde till det obetingade svaret som nu är betingad och det är betingad respons. Eftersom råttan ses som betingad, om ett barn ser till och med en kanin som ser ut som en råtta eftersom den har päls, kommer barnet att generalisera sin rädsla för kaniner också. Kanin (betingat stimulus) leder till rädsla (betingad respons).

3. Burrhus Skinner blev intresserad av att lära sig erfarenheter eller konsekvenser av ditt eget beteende. Skinner kallade det operant betingning. Vid operant betingning upprepas beteendet som följs med goda konsekvenser och det beteende som följs med dåliga konsekvenser kommer sannolikt inte att upprepas.

Man kan säga att det är en process där vi lär oss som sker genom belöningar eller straff. Skinner trodde att det bästa sättet att förstå beteendet är att observera orsakerna till en handling och dess konsekvenser. Förstärkning är beteendet som kommer att upprepas om några mål uppnås eller resultaten är trevliga medan Bestraffning är när sannolikheten för beteende minskar eftersom det leder till obehagliga resultat. Vi kan komma ihåg hur några exempel på vårt beteende har påverkats av förstärkning och bestraffning. Vi kan ha upplevt några erfarenheter där vi försöker bete sig och lär oss av konsekvenserna av beteendet. Positiv förstärkning innebär att risken för beteende ökar som ett resultat. Till exempel när ett barn klä på sig själv och får ett uttryck för godkännande eller beundran från sina föräldrar, vill barnet klä sig själv nästa gång.

Barnbeteendet stärks, eftersom han finner det givande av sina föräldrar, vilket förstärker sitt beteende för att ha på sig sina kläder själv. Negativ förstärkning handlar om chanserna att beteendet ökar med utgångspunkt i att något avlägsnas eller stoppas. Till exempel; Om ett barn inte slutför sin läxa ger barnet sin lärare 5kronor.

Barnet kommer att slutföra sina läxor för att undvika att betala 5kronor, vilket innebär att beteendet stärks för att slutföra sina läxor. Aversiv förstärkning betyder de åtgärder som kommer att få ett djur eller en mänsklig person att undvika något. Personen utsätts samtidigt för ett särskilt beteende och obehag, vilket resulterar i att han associerar de två och stannar det nämnda beteendet. Ett exempel kan vara att en person som regelbundet biter på fingernaglarna. I det här fallet läggs en sur smakande vätska på fingrarna, så varje gång personen tar händerna i munnen smakar han en sur smak. Denna erfarenhet minskar hans nagelbitning.

Personen undviker att bita på fingernaglarna.4. Enligt Freud kan de medvetna och omedvetna delarna i sinnet komma i konflikt med varandra och därigenom producera förtryck.

Enligt det psykodynamiska perspektivet blev Beatrices föräldrar drivna av sina egna själviska behov genom att vara skilda, vilket har skapat en fientlig värld för Beatrice. Beatrice känner sig ensam, hjälplös och väldigt arg för att hon vet att hennes föräldrar är hennes enda överlevnadsmedel. Så av rädsla förtränga Beatrice mot sina föräldrar och leder i sin tur ilska mot sig själv. Detta gör att hon börjar bilda ett föraktat självkoncept som gör att hon tycker att hon är en olovlig person. Eftersom hon tycker att hon är oacceptabel, blir hon benägen för ångest och har depressionsförmåga. Hon har drivits av sina enheter, vilket innebär att hon vill ha och behöver regelbunden tillfredsställelse av att leva hos sina båda föräldrar. Beatrice känner nu att hon inte är tillräckligt god för att bli älskad.

Beatrices vrede mot sina föräldrar som inte bor tillsammans längre omvandlas nu till självhat eftersom hon inte gillar flytten och det får henne att känna sig ensam och hon känner sig inte hemma när hon besöker mamma eller pappa. Detta smärtsamma trauma har skapat omedvetna inre konflikter som påverkar hennes vardag och relationer med andra människor, inklusive hennes vänner i skolan. Orsakerna till hennes depression är miljörelaterade. Miljön (hennes föräldrar) har utlöst depression i en sårbar Beatrice. Fördelar med psykodynamiska perspektivet leder människor till insikt.

När du behandlar någon i det här perspektivet vill du hitta orsaken till problemet eftersom det är bättre att behandla orsaken än att behandla problemet själv. Om du förstår orsaken kan du enkelt hantera det och problemet kommer att försvinna. Nackdelar med psykodynamiska perspektivet fokuserar på orsaken till problemet istället för symtomen i sig, vilket kan vara märkligt eftersom det är de symptom som ställer till det för individen.

I jämförelse beskriver varje perspektiv detsamma, men de bygger på olika synvinklar. Alla har fördelar men för att få en komplett bild av en människa, är det ofta nödvändigt att se från alla möjliga vinklar. Alla perspektiv inom psykologi beskriver människor på olika sätt och ger en egen förklaring till hur man förklarar mänskliga beteenden.

5. Den biologiska psykologen är kunskapen där du försöker förklara de psykologiska med hjälp av biologi. Kroppen och själen fungerar som en enhet och den kan inte separeras.

De kropp och själ påverkar inte bara varandra, utan de är desamma. Det biologiska perspektivet tittar på hur olika delar av hjärnan styr olika områden, till exempel; vårt minne, humör och språk. Beatrices orsak kan vara att det var obalans i hjärnans kemikalier specifikt med signalsubstanser serotonin, norepinefrin och dopamin. Signalsubstanser är inblandad i att kontrollera viktiga kroppsfunktioner, inklusive sömn, aggression, ätande och beteende. Det undersöker också hur kemiska ämnen som hormoner och signalsubstanser påverkar oss psykiskt.

Forskare tror att depression kan spåras till en genetisk länk. Ett barn som växer upp och tittar på den deprimerade föräldern eller syskon kan lära sig att kopiera personens beteende. Beatrices mor eller pappa kan ha varit deprimerad efter skilsmässan och titta på dem deprimerade kan få henne att utveckla samma känsla. Att ha någon i din familj med depression betyder inte att du kan få depression även om de har en ökad risk. Stress kan också orsaka förändringar i din kropp som kan påverka din fysiska, mentala hälsa. Med en stressig händelse finns det förändringar i nervsystemet och immunsystemet.

Vår kost säger mycket om vår hälsa i allmänhet. Att äta hälsosam mat som grönsaker, frukt, fisk och bönor är bäst för personer med depression. Dieten har ett starkt inflytande på humör, att äta hälsosamt hjälper till att hålla kroppen sockerarter stabila och hjälper lugnet ditt humör och hjälper till med hjärnans funktion.

6, Ett kognitivt perspektiv betonar tänkandet, människans sinne. En process där vi försöker ta reda på om personen har en negativ grundläggande antaganden om sig själv. Om personen tror att dåliga saker händer är hans fel eller när en person tror att saker alltid kommer att vara så här och övergripande tror att han aldrig kan lyckas. I Beatrices fall enligt det kognitiva perspektivet ser hon sig, hennes miljö och allt omkring henne i ett negativt pessimistiskt ljus.

Som en följd av denna typ av tänkande kan hon tendera att feltolka fakta negativt och skylla sig för den olycka som uppstod. Kognitiva scheman som ofta får folk att känna sig dåliga är de som gör att personen känner sig hjälplös och olycklig. I kognitivt perspektiv kan två personer se på samma sak och uppfatta det på två olika sätt.

Det är inte så mycket vad vi ser, men hur vi uppfattar det som formar vår tanke, känslor och handlingar om det. Därför blir våra uppfattningar vår verklighet. En av huvudpunkterna är att när vi slutar se oss som offer, kan vi förebygga sjukdomen eftersom uppfattningen spelar en stor roll i våra liv och det formar våra liv. Inlärd hjälplöshet händer när en människa eller ett djur kontinuerligt utsätts för en aversiv stimuli som den inte kan undkomma. Så småningom kommer djuret att sluta försöka undvika stimulans och uppträda som om det är hjälplöst att förändra situationen.

Exempel är ett barn som utför dåligt matteprov, och börjar snabbt känna att det inte finns något han kan göra för att förbättra sin prestation. Varje gång han står inför en matematisk fråga kan han uppleva en känsla av hjälplöshet.7. The behavioral perspective is the study perspective in which learning and behaviour are described in terms of stimulus-response relationships. It is believed that people’s behaviour is as a result of their interaction with the environment. Our environment influences our behaviour. People can become conditioned to respond in certain ways based on responses like praise and rewards.

There is focus on observable events and not events that occur in someone’s head which can be thoughts or beliefs. Learning occurs when there is a noticeable change in behaviour and learning results when stimulus and response occur close together in time that means the two much occur in conjunction with each other.

You Might Also Like
x

Hi!
I'm Alejandro!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out